ZUID AFRIKA – VERKIEZINGEN 2009

Reportage uitgezonden op 19 april 2009

DSC_0650-1

De Zuid-Afrikaanse regeringspartij ANC heeft de afgelopen vijftien jaar haar eigen beginselen door het slijk gehaald. Vindt de afgesplitste partij Cope, dat staat voor Congress of the People. Bij de officiële oprichting eind vorig jaar van de Congress of the People leek de partij die zich had afgesplitst van het machtige ANC op misschien wel 20 procent van de stemmen te kunnen rekenen; zeker voldoende om de regeringspartij van een tweederde meerderheid af te houden. Nu is de vraag of andere oppositiepartijen niet groter zullen blijken. De poging tot vadermoord werd de partij natuurlijk nooit in dank afgenomen. Zij werd ondernomen door oud-ANC’ers als Mosiuoa Lekota, die meer verwantschap zouden hebben met de afgetreden president Thabo Mbeki dan met de huidige ANC-kandidaat, Jacob Zuma. In de Kaap is ds. Allan Boesak een van de voormannen. Boesak was een prominent bestrijder van de Apartheid in de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw. Na de omwenteling kwam hij in opspraak wegens verduistering en zat daarvoor een jaar in de gevangenis. Na zijn vrijlating werd hij weer dominee, maar de politieke actie zit hem in het bloed en daarom voert hij de afgelopen weken fel campagne en trekt hij voor Cope de hele Kaapprovincie door.

DSC_0660

Volgens Cope zijn door corruptie en machtsmisbruik de heilige beginselen van het ANC in de vijftien jaar na het einde van de apartheid door het slijk gehaald. Maar wat precies de splinterpartij daar tegenover denkt te stellen, blijft de meeste kiezers onduidelijk. En felle Zuma-getrouwen als de ANC Jeugdliga hebben de leiders van Cope duidelijk gemaakt dat zij desnoods tot in de hel nagejaagd zullen worden voor de bevuiling van het oude nest. Het ANC, zo luidt een van de beschuldigingen van Cope, heeft zich sinds 1994 te exclusief gericht op het creëren van een nieuwe, hoogopgeleide zwarte middenklasse. IKON-verslaggever Egbert Hermsen volgde de verkiezingscampagne van Cope in de Kaap en sprak met voorman Allan Boesak.

http://www.ikonrtv.nl/daw/index.asp?lIntEntityId=178

DSC_0669

Reportage uitgezonden op 26 april 2009

Het ANC heeft de Zuid-Afrikaanse verkiezingen van afgelopen week met grote overmacht gewonnen. De nieuwe oppositiepartij Congress of the People (Cope) heeft de hooggespannen verwachtingen niet kunnen waarmaken. De afsplitsing van het ANC bleef steken op 7,4 procent van de stemmen.

DSC_0834

 De verkiezingen van woensdag zijn rustig verlopen. De opkomst was uitzonderlijk hoog: 77 procent van de 23 miljoen geregistreerde kiezers bracht een stem uit. Op 9 mei wordt Jacob Zuma in Pretoria geïnaugureerd als president. Maar zal hij door iedere Zuid-Afrikaan geaccepteerd worden als de nieuwe leider van het land?  In Alexandra, de armste township van Johannesburg, lieten op verkiezingsdag teleurgestelde zwarte Zuid Afrikanen hun stem horen. Ze zijn teleurgesteld over het gebrek aan vooruitgang tijdens al de jaren dat het ANC nu aan de macht is.

DSC_0960-1

Zenso is een van die jonge Zuid-Afrikanen voor wie het leven in de regenboognatie vooral neerkomt op overleven.

DSC_1017-1

Aan de andere kant van de regenboog zijn er de blanke Zuid-Afrikanen die meestreden tegen de apartheid, maar nu geen aansluiting meer vinden bij de ANC politici die de dienst uitmaken. Luistert u naar een reportage van Egbert Hermsen over een verkiezingsdag die niet voor iedereen een feest is.

http://www.ikonrtv.nl/daw/index.asp?lIntEntityId=179

cropped-dsc_0934-1.jpg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: